Educatie

Naast het maken van eigen werk, inspireert Jofke anderen met haar cursussen, workshops, projecten en lesmiddelen.

Op deze pagina komt u meer te weten over:

  • Studio Xplo, het atelier voor kunstzinnige vorming in Tilburg
  • Jofkes boek Je zintuigen als inspiratie
  • Zie je wel(?), het project voor non-visuele kunstbeleving
  • De Taktila methode®, leermiddelen voor non-visuele kunstbeleving

Tekenen en schilderen als middel

Naast het leren tekenen of schilderen (naar de waarneming) en ontwikkelen van techniek en vaardigheden, stimuleert Jofke het denken en doen buiten de bekende kaders.

 

Jofke richtte Stichting KIVI op om mensen met verschillende belevingswerelden, kunstenaars en organisaties bij elkaar te brengen en nieuwe samenwerkingsprojecten te initiëren.

Studio Xplo

...hét atelier voor beeldende vorming.

Xplo staat voor eXplore (ontdekken). Of het nu gaat om leren tekenen naar de waarneming, portret- of modeltekenen, leren aquarelleren, schilderen met olieverf op waterbasis, acrylverf en/of materieschilderen. Je kunt je in de studio van kunstenares Jofke van Loon in de breedte en diepte ontwikkelen op het gebied van tekenen en schilderen. Jofke is in 1999 afgestudeerd aan de kunstacademie en geeft sindsdien teken- en schilderlessen. Ze is breed onderlegd, want heeft door de jaren heen masterclasses gevolgd om nieuwe technieken eigen te maken en ze heeft enorm veel praktijkervaring. Jofke ziet zelfs mogelijkheden in de beperking. Dus ook als je denkt dat tekenen of schilderen niet voor jou is weg gelegd kun je de uitdaging aangaan bij Studio Xplo. Lees er alles over op StudioXplo.nl.

 De Taktila methode®, leermiddelen voor non-visuele kunstbeleving

Jofke ontwikkelde Taktila®, een voelbaar kleurensysteem. Taktila® biedt praktische oplossingen voor alledaagse communicatieproblemen bij mensen die kleuren niet (goed) kunnen waarnemen. Hiervoor is aan 15 kleuren een structuur gekoppeld waarbij de visuele eigenschappen terugkomen in de voelbare eigenschappen. Wie de structuren van Taktila® in de vingers krijgt kan deze gaan toepassen om zijn of haar woon- en werkomgeving kleurtoegankelijk te maken.

Met de bijbehorende Taktila® methode worden de beeldende middelen zoals de kleurenleer, compositiewerking en ruimtesuggestie in 15 mappen uitgebeeld door middel van 177 voelbare illustraties. Voorzien van de nodige theorie wordt met deze methode inzicht gegeven in de visuele wereld en de beeldende kunst. Kijk op Taktila.com voor meer informatie.

De complete Taktila leermiddelenkist belicht de volgende 6 thema's:

  1. Licht en donker
  2. Kleur
  3. Vorm en structuur
  4. Compositie
  5. Ruimtesuggestie
  6. Uit de contextJe zintuigen als inspiratie

...een zoektocht naar kunstzinnige vorming en communicatie.

Jofke gelooft dat ieder wordt geacht zelf een ontwikkelingsweg te gaan en zijn inzichten te verdiepen om van daaruit zijn werk in de wereld te kunnen verrichten. Ze schreef Je zintuigen als inspiratie voor mensen die door middel van kunstzinnige vorming zichzelf willen ontplooien en wellicht hun verhaal willen delen met anderen.

 

'Onze maatschappij is steeds meer visueel ingesteld, maar kijken we wel alleen met onze ogen? We horen, voelen, ruiken, proeven en beleven onbewust veel meer dan we in de gaten hebben. Het is tijd dat we bewuster om leren gaan met deze informatie: inspiratie krijgen en mogelijkheden zien die ons helpen onze ideeën vorm te geven. Met dit boek als handleiding ontdekt de lezer dat nieuwsgierigheid, onervarenheid of een (lichamelijke) beperking juist tot nieuwe inzichten kan leiden.

Ik zie mogelijkheden in de beperking. Ieder zijn situatie en belevingswereld is uniek, waardoor hij zich onderscheidt van anderen. Met dit boek ontdek je waarom jíj uniek bent en hoe je daar een vorm aan kunt geven,' Jofke

De filosofie van kunstenares Jofke van Loon wordt in het boek geïllustreerd met foto's, tips, uitdagende opdrachten, kleurrijke illustraties en voorbeelden van 20 kunstenaars en artiesten die op originele wijze met de zintuigen werken. Achterin het boek bevindt zich een index waarin de contactgegevens van de kunstenaars staan voor bijvoorbeeld een ontmoeting, excursie, workshop of lezing met hen. Hier vindt u meer informatie en bestelmogelijkheden.Zie je wel(?)

...een project voor non-visuele kunstbeleving.

Zie je wel(?) is een project dat de bestaande kunst te buiten gaat en een bredere werking in de maatschappij nastreeft. Door middel van kunstbeoefening en -reflectie in verschillende disciplines spreken we alle zintuigen aan.

 

Jofke mobiliseerde andere kunstenaars en ervaringsdeskunigen die bewust met de zintuigen werken om samen een multidiscipliaire beleving voor álle zintuigen te kunnen bieden.

Een Zie je wel(?)-expositie kan gezien worden als een tijdelijk environment: een kunstzinnige vormgeving van een bepaalde ruimte zoals een kamer, theater, straat of plein waarbij verschillende materialen, bewegingen, klank, geur, licht en andere communicatiemiddelen een rol spelen. Het Zie je wel(?)-team biedt ook originele workshops, projecten op maat, bijzondere exposities, interactieve meubels voor in de zorg, trainingen, cultuureducatie en lesmiddelen.

Wilt u er met ons achter komen hoe de zintuigen ingezet kunnen worden om kunst te beoefenen, te beleven of als middel te gebruiken? Kijk hier hoe het Zie je wel(?)-team u kan helpen.